Φτιάχνουμε σπιτικό ψωμί του τοστ για τα σάντουιτς της οικογένειας μας. Μαλακό, νόστιμο και κόβετε εύκολα, ακόμη και σε λεπτές φέτες.
Σπιτικό ψωμί του τοστ |
Για το σπιτικό ψωμί του τοστ θα χρειαστούμε,
1 κ.σ. μέλι
9 γρ Ξερή μαγιά
500 ml χλιαρό Νερό
160 γρ Ελαιόλαδο
1 Κιλό Αλεύρι από μαλακό σιτάρι
2 κ.γ. Αλάτι
Εκτέλεση,
Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκανάκι, βάζουμε το μέλι, τη μαγιά και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
(Το αλάτι το ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι).
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη μαγιά το ελαιόλαδο και έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μας ζυμώνοντας σιγά σιγά.
Εφόσον έχουμε βάλει όλο το αλεύρι μας, ζυμώνουμε καλά να γίνει ένα ωραίο ομοιόμορφο ζυμάρι.
Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο του μπολ μας, βάζουμε από πάνω τη ζύμη μας, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εφόσον έχει περάσει η μια ώρα και έχει διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας, ξεφουσκώνουμε απαλά τη ζύμη μας και τη βάζουμε επάνω σε καθαρή επιφάνεια και ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
Κάνουμε τη ζύμη μας μακρόστενη όσο η φόρμα ψωμιού μας.
Λαδώνουμε ελαφρά τη φόρμα ψωμιού μας και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 με 45 λεπτά να φουσκώσει.
Έπειτα, με τη βοήθεια ενός πινέλου, βρέχουμε ελαφρά με νερό την επιφάνεια του ψωμιού και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για 1 ώρα.
Τη σχάρα του φούρνου την τοποθετούμε στη δεύτερη θέση από κάτω γιατί το ψωμί μας θα φουσκώσει αρκετά.
(Το αλάτι το ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι).
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη μαγιά το ελαιόλαδο και έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μας ζυμώνοντας σιγά σιγά.
Εφόσον έχουμε βάλει όλο το αλεύρι μας, ζυμώνουμε καλά να γίνει ένα ωραίο ομοιόμορφο ζυμάρι.
Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο του μπολ μας, βάζουμε από πάνω τη ζύμη μας, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εφόσον έχει περάσει η μια ώρα και έχει διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας, ξεφουσκώνουμε απαλά τη ζύμη μας και τη βάζουμε επάνω σε καθαρή επιφάνεια και ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
Κάνουμε τη ζύμη μας μακρόστενη όσο η φόρμα ψωμιού μας.
Λαδώνουμε ελαφρά τη φόρμα ψωμιού μας και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 με 45 λεπτά να φουσκώσει.
Έπειτα, με τη βοήθεια ενός πινέλου, βρέχουμε ελαφρά με νερό την επιφάνεια του ψωμιού και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για 1 ώρα.
Τη σχάρα του φούρνου την τοποθετούμε στη δεύτερη θέση από κάτω γιατί το ψωμί μας θα φουσκώσει αρκετά.
Σπιτικό ψωμί του τοστ |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου