Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χοιρινό ρολό με γέμιση

ρολό χοιρινό

Χοιρινό μπούτι ρολό με γέμιση



Αυτό το χοιρινό είναι το κάτι άλλο, μαρινάρισμα και τρόπος ψησίματος του Άκη Πετρετζίκη . Γέμιση του Δημήτρη Σκαρμούτσο.  
Η επιτυχία είναι σίγουρη. Πιστέψτε με. 


Παρακάτω σας περιγράφω πως έφτιαξα εγώ το χοιρινό με πληροφορίες από τους δύο chef.

Σημειώστε πως το ρολό και το μαρινάρισμα του κρέατος πρέπει να γίνει μια μέρα πριν το μαγειρέψουμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το κρέας πρέπει να μαριναριστεί πολλές ώρες πριν το μαγειρέψουμε και επίσης θέλει πολλές ώρες να μαγειρευτεί.
Οπότε το μαρινάρουμε σήμερα νωρίς το βραδάκι και το βάζουμε στο ψυγείο μας. Αν θέλουμε να το σερβίρουμε την επόμενη μέρα το μεσημέρι τότε θα πρέπει να το βάλετε στο φούρνο από πολύ νωρίς το πρωί. Αν όμως θέλετε να το σερβίρετε την επόμενη μέρα το βράδυ, θα το βάλετε να ψηθεί νωρίς το μεσημέρι. 
Υπολογίστε πως το ρολό που βλέπετε στη φωτογραφία, το έβαλα στον φούρνο στης 1:45 και ήταν έτοιμο μετά από 7 ώρες όπου το σέρβιρα κατευθείαν.
Αυτή η υπερβολή άξιζε κάθε λεπτό αναμονής.


   
Για το χοιρινό μας θα χρειαστούμε,
  • 3 κιλά Μπούτι χοιρινό (Να σας το ανοίξει ο κρεοπώλης για ρολό)
  • Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια 
  • 1/2 φλιτζάνι Κόκκινο Κρασί
  • 1/3 φλιτζάνι μαύρη μαλακή Ζάχαρη
  • 1 κ.σ. Νοστιμιά Maggi 
  • 2 κεφάλια Σκόρδο 
  • 2 κ.σ. Ρίγανη
  • 2 κ.σ. Κύμινο
  • 1/4 φλιτζάνι Αλάτι χοντρό
  • 1/4 φλιτζάνι Πιπέρι 
  • 4 - 5 κ.σ. ελαιόλαδο


Για τη γέμιση μας θα χρειαστούμε,

  • 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι, κομμένα σε κομμάτια
  • 20 Κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (Εγώ χρησιμοποιώ έτοιμα συσκευασμένα από το ΑΒ Βασιλόπουλος)
  • 70 γρ Κουκουνάρι
  • 300 γρ Πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λωρίδες 
  • 400 γρ Λευκά Μανιτάρια, κομμένα σε φέτες 
  • 2 κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα 








Εκτέλεση,

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμένα υλικά για τη γέμιση μας και ανακατεύουμε να αναμιχθούν μεταξύ τους.
  2. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υλικά για το μαρινάρισμα του κρέατος μας και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι.
  3. Πλένουμε το κρέας μας με κρύο νερό και το ανοίγουμε στο βαθύ ταψί του φούρνου.
  4. Αλατοπιπερόνουμε ελαφρά και απλώνουμε τη γέμιση αφήνοντας ένα - δύο πόντους γύρο από το κρέας.
  5. Διπλώνουμε προσεκτικά να κάνουμε ρολό το κρέας μας και το δένουμε με σπάγκο σε αρκετά σημεία να κρατάει καλά το κρέας. 
  6. Απλώνουμε το μαρινάρισμα που έχουμε ετοιμάσει σε όλο το κρέας μας. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το ψήσουμε.
  7. Στη διάρκεια που έχουμε το ρολό μας στο ψυγείο, θα χρειαστεί να το γυρίζουμε και να ρίχνουμε επάνω του από το μαρινάρισμα του ανά διαστήματα. (δύο - τρεις φορές να το κάνετε το βράδυ πριν πάτε για ύπνο και άλλες δύο - τρεις φορές πριν το ψήσετε είναι καλά)
  8. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 oC.







Μαρινάρισμα και τρόπος ψησίματος : by Άκης Πετρετζίκης
Γέμιση για το ρολό : by Δημήτρη Σκαρμούτσο


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρύζι με κουρκουμά και λαχανικά

Νόστιμο Ρύζι με κουρκουμά και ανάμικτα λαχανικά, συνοδεύει υπέροχα το κυρίως πιάτο μας σε καθημερινά ή γιορτινά τραπέζια. Για το ρύζι μας θα χρειαστούμε , 1 κούπα Ρύζι Basmati  1 κούπα Σαλάτα καλαμποκιού Μπάρμπα Στάθης (καλαμπόκι, καρότο, αρακάς και πιπεριά κόκκινη) 2 κ.σ. Ελαιόλαδο  1 κ.γ. κοφτή Κουρκουμά  1/3 κ.γ. Πιπέρι μαύρο  1 κ.γ. Αλάτι  Εκτέλεση , Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το ρύζι μας με το ελαιόλαδο για ένα λεπτό περίπου. Ρίχνουμε τα λαχανικά μας, δύο κούπες νερό, τον κουρκουμά και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από το 9 το βάζω στο 5). Βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι τα απορροφηθεί όλο το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να σερβίρουμε.

Πανάρισμα για σνίτσελ ή τηγανιτό κοτόπουλο χωρίς αυγο

Ένα πολύ εύκολο και γευστικό πανάρισμα για τα κρέατα σας. Για το πανάρισμα μας θα χρειαστούμε , 1 σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά  1 κρεμμύδι  1 σκελίδα Σκόρδο  Μια χούφτα Μαϊντανό  1 κ.γ. Πάπρικα 1/2 κ.γ. κοφτή Μαύρο Πιπέρι 1 κ.γ. Ρίγανη ή θυμάρι  Εκτέλεση , Βάζουμε στο μπλέντερ μας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και αλέθουμε  να τεμαχιστούν όσο πιο πολύ μπορούμε (Δεν θέλουμε να γίνουν σαν αλοιφή). Στο σκεύος όπου θα πανάρουμε τα κρέατα μας, βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά, το μείγμα που αλέσαμε στο μπλέντερ, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη ή το θυμάρι μας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή πιρούνι πάρα πολύ καλά. Το πανάρισμα μας είναι έτοιμο.  Πανάρουμε τα κρέατα μας αφού τα έχουμε αλατίσει πρώτα. Μπορούμε να πανάρουμε τα κρέατα μας από την προηγούμενη μέρα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο, όπως και το μείγμα(πανάρισμα) που έμεινε και θα χρειαστούμε την επόμενη μέρα...

Αλμυρά και Party

Όπως έχω αναφέρει στην ανάρτηση  Γλυκά και Party , κάθε φορά που έχουμε να ετοιμάσουμε party για γενέθλια, γιορτή ή κάποια ιδική περίσταση που θέλουμε να γιορτάσουμε, αναζητάμε ιδέες και συνταγές σε βιβλία και το διαδίκτυο σημειώνοντας τις κατάλληλες συνταγές και ιδέες για το δικό μας party.  Στο μπουφέ μας, θέλουμε τα αλμυρά να είναι πολύ περισσότερα από τα γλυκά μας και να τρώγονται εύκολα. Τι εννοώ να τρώγονται εύκολα ; Να μην χρειάζεται μαχαιροπίρουνο και σαλιάρα για να το φάνε οι καλεσμένοι μας. Να μπορούν να το πάρουν εύκολα από το μπουφέ μας στο πιάτο τους.  Αν χρειάζεται απλά πιρούνι δεν είναι πρόβλημα, απλά να μην χρειάζεται να το κόψουν για να το φάνε. Επίσης, κάτι πολύ βασικό που πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε τις συνταγές του μπουφέ μας, είναι ο χρόνος. Πόσο χρόνο χρειάζεται η συνταγή μας για να ολοκληρωθεί και πόσο χρόνο έχουμε εμείς σύμφωνα με τα υπόλοιπα που θέλουμε να ετοιμάσουμε.  Θα ήθελα να σημειώσω πως καλό είναι να μη...