Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ - Καραμέλες γεμιστές

Μια νόστιμη συνταγή, έμπνευση της αδερφής μου Ρένας.
Σας τη γράφω ακριβώς όπως μου την έχει γράψει η ίδια.


ΥΛΙΚΑ:

  • 2 σφολιάτες ή 2 φύλλα κρούστας
  • Λαχανικά για μαγείρεμα ότι μπορείς να βρεις ανά εποχή (2 Πράσα, 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, 3 πράσινες πιπεριές, 2 μελιτζάνες, 2 μεγάλα καρότα, 2 κρεμμύδια, σκόρδο).
  • Άνηθο, βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό, αλάτι (το δοκιμάζεις), λίγο πιπέρι (κόκκινο,λευκό, μαύρο ότι θέλεις και αν θέλεις).
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
      Βγάζουμε από την κατάψυξη τη σφολιάτα ή το φύλλο κρούστας για να ξεπαγώσουν κατά την διάρκεια που εμείς θα ετοιμάζουμε την γέμιση. Στο μπλέντερ λιώνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό. Τα σοτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κύβους τα λαχανικά (από τα πράσα το ένα μόνο), αφού πρώτα τα πλένουμε και τα καθαρίσουμε και τα σοτάρουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο νερό. Βάζουμε άνηθο, βασιλικό, ρίγανη, αλάτι (το δοκιμάζεις) και λίγο πιπέρι (κόκκινο, λευκό, μαύρο ότι θέλεις και αν θέλεις). Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά. Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να ψηθεί λίγο ο κιμάς. Ρίχνουμε στο ενδιάμεσο λίγη σάλτσα πολτό και έναν κύβο μυρωδικών λαχανικών για κοκκινιστά. Αφήνουμε περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα να μαγειρευτούν. Το κατεβάζουμε από την φωτιά.
   Το ένα πράσο που περίσσεψε, το κόβουμε στο μάκρος δύο φορές, ώστε να μείνουν 4 μακρόστενα. Τα τοποθετούμε σε βραστό νερό για 1 - 2 λεπτά ώστε να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν). Τα στραγγίζουμε.
   Φύλλο κρούστας: για μεγάλη καραμέλα παίρνουμε 2 φύλλα, λαδώνουμε το μισό με πινέλο και το διπλώνουμε στη μέση. Ξανά λαδώνουμε το μισό και το διπλώνουμε. Τέλος λαδώνουμε την επιφάνεια που έμεινε και βάζουμε από το μείγμα. Το κλείνουμε και δένουμε τις άκρες με τις λωρίδες από πράσο. Για μικρή καραμέλα παίρνουμε 1 φύλλο κρούστας. Λαδώνουμε το μισό και το διπλώνουμε 3 φορές. Βάζουμε το μείγμα και δένουμε τις άκρες με το πράσο.
   Σφολιάτα: για μεγάλη καραμέλα ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε στη μέση. Το λαδώνουμε, βάζουμε το μείγμα, το κλείνουμε και το δένουμε με το πράσο στις άκρες. Για μικρή καραμέλα ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε σταυρό. Το λαδώνουμε, βάζουμε το μείγμα, το κλείνουμε και το δένουμε με το πράσο στις άκρες.
   Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και λαδώνουμε με πινέλο (πάντα) την επάνω επιφάνεια του φύλλου. Ψήνουμε το φύλλο κρούστας για 20 λεπτά και την σφολιάτα για 25 με 30 λεπτά. Τα σκεπάζουμε μόνο με χαρτί κουζίνας για να μην μαλακώσουν.
ΚΑΛΉ ΣΑΣ ΌΡΕΞΗ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρύζι με κουρκουμά και λαχανικά

Νόστιμο Ρύζι με κουρκουμά και ανάμικτα λαχανικά, συνοδεύει υπέροχα το κυρίως πιάτο μας σε καθημερινά ή γιορτινά τραπέζια. Για το ρύζι μας θα χρειαστούμε , 1 κούπα Ρύζι Basmati  1 κούπα Σαλάτα καλαμποκιού Μπάρμπα Στάθης (καλαμπόκι, καρότο, αρακάς και πιπεριά κόκκινη) 2 κ.σ. Ελαιόλαδο  1 κ.γ. κοφτή Κουρκουμά  1/3 κ.γ. Πιπέρι μαύρο  1 κ.γ. Αλάτι  Εκτέλεση , Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το ρύζι μας με το ελαιόλαδο για ένα λεπτό περίπου. Ρίχνουμε τα λαχανικά μας, δύο κούπες νερό, τον κουρκουμά και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από το 9 το βάζω στο 5). Βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι τα απορροφηθεί όλο το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να σερβίρουμε.

Πανάρισμα για σνίτσελ ή τηγανιτό κοτόπουλο χωρίς αυγο

Ένα πολύ εύκολο και γευστικό πανάρισμα για τα κρέατα σας. Για το πανάρισμα μας θα χρειαστούμε , 1 σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά  1 κρεμμύδι  1 σκελίδα Σκόρδο  Μια χούφτα Μαϊντανό  1 κ.γ. Πάπρικα 1/2 κ.γ. κοφτή Μαύρο Πιπέρι 1 κ.γ. Ρίγανη ή θυμάρι  Εκτέλεση , Βάζουμε στο μπλέντερ μας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και αλέθουμε  να τεμαχιστούν όσο πιο πολύ μπορούμε (Δεν θέλουμε να γίνουν σαν αλοιφή). Στο σκεύος όπου θα πανάρουμε τα κρέατα μας, βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά, το μείγμα που αλέσαμε στο μπλέντερ, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη ή το θυμάρι μας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή πιρούνι πάρα πολύ καλά. Το πανάρισμα μας είναι έτοιμο.  Πανάρουμε τα κρέατα μας αφού τα έχουμε αλατίσει πρώτα. Μπορούμε να πανάρουμε τα κρέατα μας από την προηγούμενη μέρα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο, όπως και το μείγμα(πανάρισμα) που έμεινε και θα χρειαστούμε την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει, και ξα

Πατάτες φούρνου με Κουρκουμά

Για τις πατάτες μας θα χρειαστούμε , 1 Κιλό Πατάτες κομμένες στα τέσσερα κυδωνάτες  1 κ.σ. κοφτή Αλάτι 1/3 κούπας Ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. Κουρκουμά 1/2 κ.γ. ΣΟΥΜΆΚ  1 κ.γ. ίσως και λιγότερο δενδρολίβανο  1/3 κ.γ. Μαύρο Πιπέρι 2 κ.σ. Μουστάρδα  1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη  1 φέτα ψωμί θρυμματισμένη στο μπλέντερ  1 κούπα Νερό  Εκτέλεση , Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις πατάτες μας καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες.  Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας εκτός το νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες να πάνε παντού τα υλικά μας και τις ρίχνουμε σε ένα ταψάκι με τη μια κούπα νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 o C για 1 ώρα.  Αν οι πατάτες έχουν τραβήξει το νερό αρκετά πριν είναι έτοιμες, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ακόμη.