Μια νόστιμη συνταγή, έμπνευση της αδερφής μου Ρένας.
Σας τη γράφω ακριβώς όπως μου την έχει γράψει η ίδια.
ΥΛΙΚΑ:
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Σας τη γράφω ακριβώς όπως μου την έχει γράψει η ίδια.
ΥΛΙΚΑ:
- 2 σφολιάτες ή 2 φύλλα κρούστας
- Λαχανικά για μαγείρεμα ότι μπορείς να βρεις ανά εποχή (2 Πράσα, 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, 3 πράσινες πιπεριές, 2 μελιτζάνες, 2 μεγάλα καρότα, 2 κρεμμύδια, σκόρδο).
- Άνηθο, βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό, αλάτι (το δοκιμάζεις), λίγο πιπέρι (κόκκινο,λευκό, μαύρο ότι θέλεις και αν θέλεις).
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Βγάζουμε από την κατάψυξη τη σφολιάτα ή το φύλλο κρούστας για να ξεπαγώσουν κατά την διάρκεια που εμείς θα ετοιμάζουμε την γέμιση. Στο μπλέντερ λιώνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό. Τα σοτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κύβους τα λαχανικά (από τα πράσα το ένα μόνο), αφού πρώτα τα πλένουμε και τα καθαρίσουμε και τα σοτάρουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο νερό. Βάζουμε άνηθο, βασιλικό, ρίγανη, αλάτι (το δοκιμάζεις) και λίγο πιπέρι (κόκκινο, λευκό, μαύρο ότι θέλεις και αν θέλεις). Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά. Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να ψηθεί λίγο ο κιμάς. Ρίχνουμε στο ενδιάμεσο λίγη σάλτσα πολτό και έναν κύβο μυρωδικών λαχανικών για κοκκινιστά. Αφήνουμε περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα να μαγειρευτούν. Το κατεβάζουμε από την φωτιά.
Το ένα πράσο που περίσσεψε, το κόβουμε στο μάκρος δύο φορές, ώστε να μείνουν 4 μακρόστενα. Τα τοποθετούμε σε βραστό νερό για 1 - 2 λεπτά ώστε να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν). Τα στραγγίζουμε.
Φύλλο κρούστας: για μεγάλη καραμέλα παίρνουμε 2 φύλλα, λαδώνουμε το μισό με πινέλο και το διπλώνουμε στη μέση. Ξανά λαδώνουμε το μισό και το διπλώνουμε. Τέλος λαδώνουμε την επιφάνεια που έμεινε και βάζουμε από το μείγμα. Το κλείνουμε και δένουμε τις άκρες με τις λωρίδες από πράσο. Για μικρή καραμέλα παίρνουμε 1 φύλλο κρούστας. Λαδώνουμε το μισό και το διπλώνουμε 3 φορές. Βάζουμε το μείγμα και δένουμε τις άκρες με το πράσο.
Σφολιάτα: για μεγάλη καραμέλα ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε στη μέση. Το λαδώνουμε, βάζουμε το μείγμα, το κλείνουμε και το δένουμε με το πράσο στις άκρες. Για μικρή καραμέλα ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε σταυρό. Το λαδώνουμε, βάζουμε το μείγμα, το κλείνουμε και το δένουμε με το πράσο στις άκρες.
Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και λαδώνουμε με πινέλο (πάντα) την επάνω επιφάνεια του φύλλου. Ψήνουμε το φύλλο κρούστας για 20 λεπτά και την σφολιάτα για 25 με 30 λεπτά. Τα σκεπάζουμε μόνο με χαρτί κουζίνας για να μην μαλακώσουν.
ΚΑΛΉ ΣΑΣ ΌΡΕΞΗ!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου