Πριν λίγες ημέρες είχε γενέθλια η μεσαία μου κόρη. Πότε πέρασαν οχτώ χρόνια ούτε που το κατάλαβα. Σαν ένα γλυκό όνειρο περνάει ο κάθε χρόνος και σε κάθε γενέθλια φέρνω εικόνες στο νου μου από την ημέρα που γεννήθηκαν μέχρι και σήμερα.
Κάθε χρόνος που περνάει και μεγαλώνουν, θέλω να τους ευχαριστώ με τον τρόπο μου, ετοιμάζοντας τους κάποιο φαγητό ή γλυκό που τους αρέσει. Αυτή τη φορά η εορτάζουσα μου ζήτησε μια τούρτα σοκολάτα και μέσα στο παντεσπάνι να έχει μπανάνα.
Και έτσι απλά, την έφτιαξα.
Τούρτα Σοκολάτα |
Για την τούρτα σοκολάτα θα χρειαστούμε,
Για το παντεσπάνι,
8 Αυγά
2 κούπες Ζάχαρη
2 ώριμες Μπανάνες λιωμένες με το πιρούνι
1 1/2 κούπας Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ( Φαρίνα )
1/2 κούπας Κακάο για γλυκά
2 Βανίλιες
1 κ.σ. Νισεστέ
Εκτέλεση,
Σημειώστε πως η δόση της τούρτας είναι διπλή. Θα χρειαστείτε μεγάλο κάδο για μίξερ. Το παντεσπάνι θα το ψήσουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ μας τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά μας με τη σειρά. Πρώτα τις λιωμένες μπανάνες, τη φαρίνα κουταλιά κουταλιά, το κακάο, τις βανίλιες και τέλος το νισεστέ. (αν δείτε πως το μείγμα είναι πολύ για τον κάδο του μίξερ, χαμηλώστε λίγο την ένταση του μίξερ όταν προσθέτετε τις μπανάνες και τα υπόλοιπα υλικά. Η ζάχαρη με τα αυγά πρέπει να χτυπηθούν σε δυνατή ταχύτητα για να καταφέρουμε την υφή).
Τοποθετούμε λαδόκολλα στο μεγάλο ταψί του φούρνου μας και με τη βοήθεια ενός πινέλου λαδώνουμε με σπορέλαιο ελαφρά τα σημεία που ίσως δεν καλύπτονται από την λαδόκολλα και θα ακουμπήσει το παντεσπάνι μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC με αντιστάσεις πάνω κάτω, για 30 λεπτά περίπου.
Για να βεβαιωθούμε πως το παντεσπάνι μας έχει ψηθεί, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι στο κέντρο από το παντεσπάνι μας. Αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο.
Ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι μας επάνω σε καθαρές πετσέτες που έχουμε απλώσει στον πάγκο της κουζίνας ή επάνω σε ξύλινη επιφάνεια (π.χ. ξύλινο πλαστήρι). Σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Στη Gemo House θα βρείτε το κατάλληλο τσέρκι για την τούρτα σας. |
Για τη σαντιγί θα χρειαστούμε,
250 γρ Κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
1 συσκευασία (397 γρ) Ζαχαρούχο γάλα
500 ml Φυτική Σαντιγί ή 2 συσκευασίες (250 γρ) Morfat σαντιγί
Εκτέλεση,
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τη σαντιγί μας σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να διογκωθεί.
Ενώ συνεχίζει το μίξερ να χτυπάει τη σαντιγί μας, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και έπειτα τις λιωμένες κουβερτούρες.
Αφήνουμε να χτυπηθούν για περίπου 2 -3 λεπτά ώστε να αναμιχθούν καλά τα υλικά μας. Σκεπάζουμε με διαφανές μεμβράνη και τοποθετούμε τη σαντιγί μας στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι μας.
Παντεσπάνι |
Χωρίζουμε το παντεσπάνι μας (κάθετα) σε δύο ίσα μέρη (κατά πλάτος).
Έπειτα, τα χωρίζουμε (οριζόντια) στη μέση έτσι ώστε να έχουμε 4 φύλα από παντεσπάνι.
Τοποθετούμε ένα παντεσπάνι στην πιατέλα που θέλουμε να σερβίρουμε την τούρτα. Απλώνουμε επάνω στο παντεσπάνι μας ένα μέρος από τη σαντιγί μας.
Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι μας και απλώνουμε ένα μέρος από τη σαντιγί μας.
Τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι μας και απλώνουμε τη σαντιγί (κρατάμε ελάχιστη σαντιγί).
Τοποθετούμε το τέταρτο παντεσπάνι και απλώνουμε την σαντιγί που κρατήσαμε.
Βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσο μας.
(Αν δυσκολευόμαστε να στίσουμε την τούρτα, χρησιμοποιούμε τσέρκι. Δείτε την φωτογραφία παρακάτω).
Χρησιμοποιούμε το τσέρκι για να βάλουμε το γλάσο και να μείνει στην επιφάνεια χωρίς να τρέξει γύρω από την τούρτα |
Για το γλάσο θα χρειαστούμε,
250 γρ Κουβερτούρα
200 ml Κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.σ. Σπορέλαιο
Εκτέλεση,
Βάζουμε σε μπεν μαρί τα υλικά μας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα μας και ενωθούν τα υλικά μας.
Αφαιρούμε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για πέντε λεπτά.
Βγάζουμε την τούρτα μας από το ψυγείο και την περιχύνουμε με το γλάσο μας και την ξανά τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει η τούρτα σοκολάτας μας, γαρνίρουμε όπως εμείς επιθυμούμε, αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι μας και σερβίρουμε.
Σημείωση,
Αν θέλουμε μπορούμε να σιροπιάσουμε το παντεσπάνι μας κατά τη διάρκεια που στήνουμε την τούρτα μας.
200 γρ νερό
100 γρ ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του ελληνικού λικέρ της αρεσκείας μας
Σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τα υλικά μας, 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
Όταν στήνουμε την τούρτα μας βρέχουμε το παντεσπάνι μας με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής και έπειτα απλώνουμε τη σαντιγί μας. (Παντεσπάνι, σιρόπι, σαντιγί, παντεσπάνι, σιρόπι, σαντιγί κ.λ.π.)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου