Αυτή η απίστευτη μυρωδιά από το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες που σε κάνει να ανυπομονείς να κάτσεις στο τραπέζι με ένα πιάτο γεμάτο με αρνάκι και πατάτες που λιώνουν στο στόμα.
Το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες είναι ένα φαγητό που δεν το μαγειρεύω σπάνια μέσα στο χρόνο και αν το μαγειρέψω θα είναι για κάποια ειδική περίσταση ή γιορτή. Αυτή τη φορά ήταν μια ειδική περίσταση. Ο σύζυγος μου έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι ( για μια μέρα αλλά εμένα μου φάνηκε αιώνας ) και έτσι είπα να τον καλωσορίσω με ένα απολαυστικό γεύμα.
Αρνάκι στον φούρνο με πατάτες |
Για το αρνάκι μας θα χρειαστούμε,
Ένα μπούτι από αρνάκι περίπου 2 κιλά
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Δενδρολίβανο αποξηραμένο ή φρέσκο
Ρίγανη
1 σκελίδα Σκόρδο κομμένο σε ροδέλες
1 Καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες κατά μήκος
Λαδόκολλα για να τύλιξουμε το μπούτι μας
Σπάγκο για να δέσουμε τη λαδόκολλα επάνω στο μπούτι
Για τις πατάτες μας θα χρειαστούμε,
Πατάτες κομμένες σε κύβους (ανάλογα πόσες χωράει το ταψί μας ή πόσες θέλουμε εμείς
1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
2 κ.σ μηλόξυδο
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Εκτέλεση,
Όταν αγόρασα το αρνίσιο μπούτι, ζήτησα από τον κρεοπώλη να σπάσει το κόκαλο σε σημεία, έτσι ώστε όταν θέλω να σερβίρω μερίδες να μη με δυσκολέψει.
Βάζουμε επάνω στο ταψί μας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω το αρνάκι μας.
Το λαδώνουμε ελαφρός να πάει παντού το ελαιόλαδο μας, το αλατίζουμε, ρίχνουμε το πιπέρι μας, τη ρίγανη μας, το δενδρολίβανο και μοιράζουμε το σκόρδο και το καρότο στα κενά που ένα ο κρεοπώλης μας κόβοντας το κόκαλο από το μπούτι μας.
Τυλίγουμε πολύ καλά το μαριναρισμένο μπούτι μας με τη λαδόκολλα με τρόπο ώστε τα ζουμιά που θα βγάλει το μπούτι μας όσο ψήνετε, να μείνουν μέσα στη λαδόκολλα. Έπειτα, δένουμε καλά με το σπάγκο μας.
(Αν κατά τη διάρκεια ψησίματος βγουν κάποια ζουμιά από τη λαδόκολλα στο ταψί μας και αρχίσουν να καίγονται προκαλώντας καπνό στην καμπίνα του φούρνου, μην αγχώνεστε, ανοίξτε το φούρνο να βγει ο καπνός που δημιουργήθηκε και πολύ απλά προσθέστε λίγο νερό στο ταψί σας ίσα ίσα να μην καίγονται τα λύπη που βγαίνουν μέσα από τη λαδόκολλα μας).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 oC για 25 λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω με αέρα και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 oC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη.
Κόβουμε τις πατάτες μας σε κύβους και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα υλικά για τις πατάτες μας (μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μηλόξυδο, ελαιόλαδο) και ανακατεύουμε πολύ καλά , να πάνε παντού στις πατάτες τα υλικά μας.
Βγάζουμε το ταψί μας από τον φούρνο και αφαιρούμε πολύ προσεκτικά πρώτα τον σπάγκο με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού και έπειτα τη λαδόκολλα.
Ρίχνουμε μία κούπα νερό μέσα στο ταψί μας και τοποθετούμε τις πατάτες γύρο από το αρνάκι μας.
Ξανά τοποθετούμε το ταψί μας στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμό μέχρι να είναι έτοιμο το αρνάκι μας και να λιώνει στο στόμα μας. Θέλει το λιγότερο 1 ώρα ακόμη.
Σημείωση: Μη φοβηθείτε να βάλετε ελαιόλαδο στις πατάτες σας. Βάλτε τουλάχιστον 1/2 κούπας. Το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα που βάλατε στις πατάτες θα ενωθούν και θα γίνουν ωραία γαρνιτούρα.
Βάζουμε επάνω στο ταψί μας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω το αρνάκι μας.
Το λαδώνουμε ελαφρός να πάει παντού το ελαιόλαδο μας, το αλατίζουμε, ρίχνουμε το πιπέρι μας, τη ρίγανη μας, το δενδρολίβανο και μοιράζουμε το σκόρδο και το καρότο στα κενά που ένα ο κρεοπώλης μας κόβοντας το κόκαλο από το μπούτι μας.
Τυλίγουμε πολύ καλά το μαριναρισμένο μπούτι μας με τη λαδόκολλα με τρόπο ώστε τα ζουμιά που θα βγάλει το μπούτι μας όσο ψήνετε, να μείνουν μέσα στη λαδόκολλα. Έπειτα, δένουμε καλά με το σπάγκο μας.
(Αν κατά τη διάρκεια ψησίματος βγουν κάποια ζουμιά από τη λαδόκολλα στο ταψί μας και αρχίσουν να καίγονται προκαλώντας καπνό στην καμπίνα του φούρνου, μην αγχώνεστε, ανοίξτε το φούρνο να βγει ο καπνός που δημιουργήθηκε και πολύ απλά προσθέστε λίγο νερό στο ταψί σας ίσα ίσα να μην καίγονται τα λύπη που βγαίνουν μέσα από τη λαδόκολλα μας).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 oC για 25 λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω με αέρα και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 oC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη.
Κόβουμε τις πατάτες μας σε κύβους και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα υλικά για τις πατάτες μας (μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μηλόξυδο, ελαιόλαδο) και ανακατεύουμε πολύ καλά , να πάνε παντού στις πατάτες τα υλικά μας.
Βγάζουμε το ταψί μας από τον φούρνο και αφαιρούμε πολύ προσεκτικά πρώτα τον σπάγκο με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού και έπειτα τη λαδόκολλα.
Ρίχνουμε μία κούπα νερό μέσα στο ταψί μας και τοποθετούμε τις πατάτες γύρο από το αρνάκι μας.
Ξανά τοποθετούμε το ταψί μας στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμό μέχρι να είναι έτοιμο το αρνάκι μας και να λιώνει στο στόμα μας. Θέλει το λιγότερο 1 ώρα ακόμη.
Σημείωση: Μη φοβηθείτε να βάλετε ελαιόλαδο στις πατάτες σας. Βάλτε τουλάχιστον 1/2 κούπας. Το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα που βάλατε στις πατάτες θα ενωθούν και θα γίνουν ωραία γαρνιτούρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου