Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

Αυτή η απίστευτη μυρωδιά από το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες που σε κάνει να ανυπομονείς να κάτσεις στο τραπέζι με ένα πιάτο γεμάτο με αρνάκι και πατάτες που λιώνουν στο στόμα. 

Το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες είναι ένα φαγητό που δεν το μαγειρεύω σπάνια μέσα στο χρόνο και αν το μαγειρέψω θα είναι για κάποια ειδική περίσταση ή γιορτή. Αυτή τη φορά ήταν μια ειδική περίσταση. Ο σύζυγος μου έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι ( για μια μέρα αλλά εμένα μου φάνηκε αιώνας ) και έτσι είπα να τον καλωσορίσω με ένα απολαυστικό γεύμα. 




αρνάκι
Αρνάκι στον φούρνο με πατάτες



Για το αρνάκι μας θα χρειαστούμε,

Ένα μπούτι από αρνάκι περίπου 2 κιλά
Ελαιόλαδο 
Αλάτι 
Μαύρο πιπέρι
Δενδρολίβανο αποξηραμένο ή φρέσκο 
Ρίγανη 
1 σκελίδα Σκόρδο κομμένο σε ροδέλες 
1 Καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες κατά μήκος
Λαδόκολλα για να τύλιξουμε το μπούτι μας 
Σπάγκο για να δέσουμε τη λαδόκολλα επάνω στο μπούτι 


Για τις πατάτες μας θα χρειαστούμε

Πατάτες κομμένες σε κύβους (ανάλογα πόσες χωράει το ταψί μας ή πόσες θέλουμε εμείς
1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα 
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
2 κ.σ μηλόξυδο 
Ελαιόλαδο 
Ρίγανη 







Εκτέλεση,

Όταν αγόρασα το αρνίσιο μπούτι, ζήτησα από τον κρεοπώλη να σπάσει το κόκαλο σε σημεία, έτσι ώστε όταν θέλω να σερβίρω μερίδες να μη με δυσκολέψει.

Βάζουμε επάνω στο ταψί μας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω το αρνάκι μας. 
Το λαδώνουμε ελαφρός να πάει παντού το ελαιόλαδο μας, το αλατίζουμε, ρίχνουμε το πιπέρι μας, τη ρίγανη μας, το δενδρολίβανο και μοιράζουμε το σκόρδο και το καρότο στα κενά που ένα ο κρεοπώλης μας κόβοντας το κόκαλο από το μπούτι μας.


Τυλίγουμε πολύ καλά το μαριναρισμένο μπούτι μας με τη λαδόκολλα με τρόπο ώστε τα ζουμιά που θα βγάλει το μπούτι μας όσο ψήνετε, να μείνουν μέσα στη λαδόκολλα. Έπειτα, δένουμε καλά με το σπάγκο μας. 
(Αν κατά τη διάρκεια ψησίματος βγουν κάποια ζουμιά από τη λαδόκολλα στο ταψί μας και αρχίσουν να καίγονται προκαλώντας καπνό στην καμπίνα του φούρνου, μην αγχώνεστε, ανοίξτε το φούρνο να βγει ο καπνός που δημιουργήθηκε και πολύ απλά προσθέστε λίγο νερό στο ταψί σας ίσα ίσα να μην καίγονται τα λύπη που βγαίνουν μέσα από τη λαδόκολλα μας).


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 oC για 25 λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω με αέρα και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 oC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη.


Κόβουμε τις πατάτες μας σε κύβους και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα υλικά για τις πατάτες μας (μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μηλόξυδο, ελαιόλαδο) και ανακατεύουμε πολύ καλά , να πάνε παντού στις πατάτες τα υλικά μας.

Βγάζουμε το ταψί μας από τον φούρνο και αφαιρούμε πολύ προσεκτικά πρώτα τον σπάγκο με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού και έπειτα τη λαδόκολλα. 
Ρίχνουμε μία κούπα νερό μέσα στο ταψί μας και τοποθετούμε τις πατάτες γύρο από το αρνάκι μας.
Ξανά τοποθετούμε το ταψί μας στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμό μέχρι να είναι έτοιμο το αρνάκι μας και να λιώνει στο στόμα μας. Θέλει το λιγότερο 1 ώρα ακόμη.


Σημείωση: Μη φοβηθείτε να βάλετε ελαιόλαδο στις πατάτες σας. Βάλτε τουλάχιστον 1/2 κούπας. Το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα που βάλατε στις πατάτες θα ενωθούν και θα γίνουν ωραία γαρνιτούρα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρύζι με κουρκουμά και λαχανικά

Νόστιμο Ρύζι με κουρκουμά και ανάμικτα λαχανικά, συνοδεύει υπέροχα το κυρίως πιάτο μας σε καθημερινά ή γιορτινά τραπέζια. Για το ρύζι μας θα χρειαστούμε , 1 κούπα Ρύζι Basmati  1 κούπα Σαλάτα καλαμποκιού Μπάρμπα Στάθης (καλαμπόκι, καρότο, αρακάς και πιπεριά κόκκινη) 2 κ.σ. Ελαιόλαδο  1 κ.γ. κοφτή Κουρκουμά  1/3 κ.γ. Πιπέρι μαύρο  1 κ.γ. Αλάτι  Εκτέλεση , Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το ρύζι μας με το ελαιόλαδο για ένα λεπτό περίπου. Ρίχνουμε τα λαχανικά μας, δύο κούπες νερό, τον κουρκουμά και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από το 9 το βάζω στο 5). Βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι τα απορροφηθεί όλο το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να σερβίρουμε.

Πανάρισμα για σνίτσελ ή τηγανιτό κοτόπουλο χωρίς αυγο

Ένα πολύ εύκολο και γευστικό πανάρισμα για τα κρέατα σας. Για το πανάρισμα μας θα χρειαστούμε , 1 σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά  1 κρεμμύδι  1 σκελίδα Σκόρδο  Μια χούφτα Μαϊντανό  1 κ.γ. Πάπρικα 1/2 κ.γ. κοφτή Μαύρο Πιπέρι 1 κ.γ. Ρίγανη ή θυμάρι  Εκτέλεση , Βάζουμε στο μπλέντερ μας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και αλέθουμε  να τεμαχιστούν όσο πιο πολύ μπορούμε (Δεν θέλουμε να γίνουν σαν αλοιφή). Στο σκεύος όπου θα πανάρουμε τα κρέατα μας, βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά, το μείγμα που αλέσαμε στο μπλέντερ, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη ή το θυμάρι μας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή πιρούνι πάρα πολύ καλά. Το πανάρισμα μας είναι έτοιμο.  Πανάρουμε τα κρέατα μας αφού τα έχουμε αλατίσει πρώτα. Μπορούμε να πανάρουμε τα κρέατα μας από την προηγούμενη μέρα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο, όπως και το μείγμα(πανάρισμα) που έμεινε και θα χρειαστούμε την επόμενη μέρα...

Αλμυρά και Party

Όπως έχω αναφέρει στην ανάρτηση  Γλυκά και Party , κάθε φορά που έχουμε να ετοιμάσουμε party για γενέθλια, γιορτή ή κάποια ιδική περίσταση που θέλουμε να γιορτάσουμε, αναζητάμε ιδέες και συνταγές σε βιβλία και το διαδίκτυο σημειώνοντας τις κατάλληλες συνταγές και ιδέες για το δικό μας party.  Στο μπουφέ μας, θέλουμε τα αλμυρά να είναι πολύ περισσότερα από τα γλυκά μας και να τρώγονται εύκολα. Τι εννοώ να τρώγονται εύκολα ; Να μην χρειάζεται μαχαιροπίρουνο και σαλιάρα για να το φάνε οι καλεσμένοι μας. Να μπορούν να το πάρουν εύκολα από το μπουφέ μας στο πιάτο τους.  Αν χρειάζεται απλά πιρούνι δεν είναι πρόβλημα, απλά να μην χρειάζεται να το κόψουν για να το φάνε. Επίσης, κάτι πολύ βασικό που πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε τις συνταγές του μπουφέ μας, είναι ο χρόνος. Πόσο χρόνο χρειάζεται η συνταγή μας για να ολοκληρωθεί και πόσο χρόνο έχουμε εμείς σύμφωνα με τα υπόλοιπα που θέλουμε να ετοιμάσουμε.  Θα ήθελα να σημειώσω πως καλό είναι να μη...