Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρασί και θερμοκρασία σερβιρίσματος

Στα γιορτινά τραπέζια το κρασί επικρατεί και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. 

Συμπληρώνει ευχάριστα το γιορτινό μενού μας και είναι πολύ σημαντικό το πώς θα το σερβίρουμε.

Η λάθος θερμοκρασία αλλοιώνει τη γεύση του και τελικά, δεν φταίει ο κρασί που πήραμε αλλά ο τρόπος που το σερβίραμε. 

Παράδειγμα, τα παλαιωμένα κρασιά πρέπει να τα ανοίγουμε και να τα αφήσουμε να αναπνεύσουν για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. 


  • Τα ελαφριά λευκά κρασιά (ποικιλίες όπως, Sauvignon, Ασσύρτικο, Αηδάνι, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά κ.τ.λ.) καλό είναι να τα σερβίρουμε στους 9 - 10 oC 

  • Τα γεμάτα λευκά ή λευκά παλαίωσης κρασιά (ποικιλίες όπως, Chardonnay) καλό είναι να τα σερβίρουμε στους 11 oC

  • Στα αφρώδες και γλυκά κρασιά καλό είναι να τα σερβίρουμε στους 6 - 8 oC

  • Τα ροζέ αγαπούν τη δροσιά, γι'αυτό καλό είναι να τα σερβίρουμε στους 10 - 12 oC

  • Τα φρουτώδη κόκκινα όπως το Beaujolais, καλό είναι να σερβίρονται στους 12 oC

  • Τα μεσαία κόκκινα κρασιά όπως τα Pinot Noir , Zinfandel, μια Μανδηλαριά ή ένα Κοτσιφάλι, καλό είναι να σερβίρονται στους 13 - 14 oC

  • Τα γεμάτα κόκκινα κρασιά ποικιλίες όπως Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Syrah, Barolo, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, καλό είναι να σερβίρονται στους 18 - 20 oC





Πηγή και περισσότερες πληροφορίες,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρύζι με κουρκουμά και λαχανικά

Νόστιμο Ρύζι με κουρκουμά και ανάμικτα λαχανικά, συνοδεύει υπέροχα το κυρίως πιάτο μας σε καθημερινά ή γιορτινά τραπέζια. Για το ρύζι μας θα χρειαστούμε , 1 κούπα Ρύζι Basmati  1 κούπα Σαλάτα καλαμποκιού Μπάρμπα Στάθης (καλαμπόκι, καρότο, αρακάς και πιπεριά κόκκινη) 2 κ.σ. Ελαιόλαδο  1 κ.γ. κοφτή Κουρκουμά  1/3 κ.γ. Πιπέρι μαύρο  1 κ.γ. Αλάτι  Εκτέλεση , Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το ρύζι μας με το ελαιόλαδο για ένα λεπτό περίπου. Ρίχνουμε τα λαχανικά μας, δύο κούπες νερό, τον κουρκουμά και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από το 9 το βάζω στο 5). Βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι τα απορροφηθεί όλο το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να σερβίρουμε.

Πανάρισμα για σνίτσελ ή τηγανιτό κοτόπουλο χωρίς αυγο

Ένα πολύ εύκολο και γευστικό πανάρισμα για τα κρέατα σας. Για το πανάρισμα μας θα χρειαστούμε , 1 σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά  1 κρεμμύδι  1 σκελίδα Σκόρδο  Μια χούφτα Μαϊντανό  1 κ.γ. Πάπρικα 1/2 κ.γ. κοφτή Μαύρο Πιπέρι 1 κ.γ. Ρίγανη ή θυμάρι  Εκτέλεση , Βάζουμε στο μπλέντερ μας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και αλέθουμε  να τεμαχιστούν όσο πιο πολύ μπορούμε (Δεν θέλουμε να γίνουν σαν αλοιφή). Στο σκεύος όπου θα πανάρουμε τα κρέατα μας, βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά, το μείγμα που αλέσαμε στο μπλέντερ, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη ή το θυμάρι μας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή πιρούνι πάρα πολύ καλά. Το πανάρισμα μας είναι έτοιμο.  Πανάρουμε τα κρέατα μας αφού τα έχουμε αλατίσει πρώτα. Μπορούμε να πανάρουμε τα κρέατα μας από την προηγούμενη μέρα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο, όπως και το μείγμα(πανάρισμα) που έμεινε και θα χρειαστούμε την επόμενη μέρα...

Αλμυρά και Party

Όπως έχω αναφέρει στην ανάρτηση  Γλυκά και Party , κάθε φορά που έχουμε να ετοιμάσουμε party για γενέθλια, γιορτή ή κάποια ιδική περίσταση που θέλουμε να γιορτάσουμε, αναζητάμε ιδέες και συνταγές σε βιβλία και το διαδίκτυο σημειώνοντας τις κατάλληλες συνταγές και ιδέες για το δικό μας party.  Στο μπουφέ μας, θέλουμε τα αλμυρά να είναι πολύ περισσότερα από τα γλυκά μας και να τρώγονται εύκολα. Τι εννοώ να τρώγονται εύκολα ; Να μην χρειάζεται μαχαιροπίρουνο και σαλιάρα για να το φάνε οι καλεσμένοι μας. Να μπορούν να το πάρουν εύκολα από το μπουφέ μας στο πιάτο τους.  Αν χρειάζεται απλά πιρούνι δεν είναι πρόβλημα, απλά να μην χρειάζεται να το κόψουν για να το φάνε. Επίσης, κάτι πολύ βασικό που πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε τις συνταγές του μπουφέ μας, είναι ο χρόνος. Πόσο χρόνο χρειάζεται η συνταγή μας για να ολοκληρωθεί και πόσο χρόνο έχουμε εμείς σύμφωνα με τα υπόλοιπα που θέλουμε να ετοιμάσουμε.  Θα ήθελα να σημειώσω πως καλό είναι να μη...