Στα γιορτινά τραπέζια το κρασί επικρατεί και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Συμπληρώνει ευχάριστα το γιορτινό μενού μας και είναι πολύ σημαντικό το πώς θα το σερβίρουμε.
Η λάθος θερμοκρασία αλλοιώνει τη γεύση του και τελικά, δεν φταίει ο κρασί που πήραμε αλλά ο τρόπος που το σερβίραμε.
Παράδειγμα, τα παλαιωμένα κρασιά πρέπει να τα ανοίγουμε και να τα αφήσουμε να αναπνεύσουν για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.
- Τα ελαφριά λευκά κρασιά (ποικιλίες όπως, Sauvignon, Ασσύρτικο, Αηδάνι, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά κ.τ.λ.) καλό είναι να τα σερβίρουμε στους 9 - 10 oC
- Τα γεμάτα λευκά ή λευκά παλαίωσης κρασιά (ποικιλίες όπως, Chardonnay) καλό είναι να τα σερβίρουμε στους 11 oC
- Στα αφρώδες και γλυκά κρασιά καλό είναι να τα σερβίρουμε στους 6 - 8 oC
- Τα ροζέ αγαπούν τη δροσιά, γι'αυτό καλό είναι να τα σερβίρουμε στους 10 - 12 oC
- Τα φρουτώδη κόκκινα όπως το Beaujolais, καλό είναι να σερβίρονται στους 12 oC
- Τα μεσαία κόκκινα κρασιά όπως τα Pinot Noir , Zinfandel, μια Μανδηλαριά ή ένα Κοτσιφάλι, καλό είναι να σερβίρονται στους 13 - 14 oC
- Τα γεμάτα κόκκινα κρασιά ποικιλίες όπως Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Syrah, Barolo, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, καλό είναι να σερβίρονται στους 18 - 20 oC
Πηγή και περισσότερες πληροφορίες,
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου