Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζύμη για πίτα

Για μια πίτα θα χρειαστούμε,

Για τη ζύμη,
6 χούφτες μεγάλες (με τα δύο χέρια μαζί) αλεύρι καλό για πίτες
1/2 κουτάκι σουρωτή
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άνοιγμα του φύλλου,
Νισεστές

Για το βουτύρωμα,
φυτίνη
ελαιόλαδο


Εκτέλεση,
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της για τη ζύμη μας.
Αρχίζουμε σιγά σιγά με το ένα χέρι να ζυμώνουμε. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμη.
Εφόσον είναι έτοιμο το ζυμάρι μας, το χωρίζουμε σε δύο μέρει. 
Παίρνουμε το ένα ζυμάρι και αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο (ή να το φυλλοσουμε όπως αλλιώς το λέμε). Ρίχνουμε λίγο νισεστέ στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο μας και αρχίζουμε σιγά σιγά να δουλεύουμε με τον πλάστη μας. Θέλουμε να ανοίξουμε το φύλλο όσο πιο πολύ μπορούμε. Κατά τη διάρκεια που ανοίγουμε το φύλλο, αν μας κολλάει ρίχνουμε νισεστέ. Μόλις έχουμε ανοίξει το φύλλο στο μέγιστο που μπορούμε, παίρνουμε το κατσαρολάκι που έχουμε προηγουμένως λιώσει τη φυτινη μαζί με το ελαιόλαδο και αλείφουμε το φύλλο καλά με ένα πινέλο.
Παίρνουμε την μια άκρη του φύλλου και διπλώνουμε στην άλλη μεριά του φύλλου, λαδώνουμε πάλι και ξανά διπλώνουμε από τη μια μεριά του φύλλου στην άλλη και συνεχίζουμε λάδωμα - δίπλωμα, μέχρι να χωράει το διπλωμένο φύλλο μας σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε λίγο νισεστέ σε ένα πιάτο, βάζουμε το διπλωμένο φύλλο στο πιάτο αυτό και το αφήνουμε στο ψυγείο μας.
Ανοίγουμε με την ίδια διαδικασία το δεύτερο μέρος από το ζυμάρι μας και το βάζουμε και αυτό στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση μας.

Αφού έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση μας, πάμε να ανοίξουμε το φύλλο μας.

Ρίχνουμε λίγο νισεστέ στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο για να μη μας κολλήσει και παίρνουμε το ένα διπλωμένο φύλλο από το ψυγείο μας. Ανοίγουμε προσεκτικά με τον πλάστη μας και αν χρειαστεί βοηθάμε με τα χέρια μας. Όταν μας κολλάει ρίχνουμε λίγο νισεστέ.
Ανοίγουμε το φύλλο ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού μας.
Αφού έχουμε ανοίξει το φύλλο μας, το τοποθετούμε επάνω στο ταψί μας με τη βοήθεια του πλάστη. Ρίχνουμε επάνω στο φύλλο τη γέμιση που έχουμε ήδη ετοιμάσει και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο που έχουμε στο ψυγείο, με τον ίδιο τρόπο όπως ανοίξαμε το πρώτο.  
Τοποθετούμε το φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη επάνω στην πίτα και διπλώνουμε της άκρες προς τα μέσα ή προς τα έξω, όπως προτιμάτε εσείς.
Λαδώνουμε ελαφρά με το πινέλο μας γύρο από την πίτα στο σημείο που διπλώσαμε τις άκρες και στη μέση της πίτας.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου , πάνω κάτω αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα. Μέχρι να ψηθεί και από επάνω και από κάτω καλά.
Μόλις είναι έτοιμη η πίτα σας τη βγάζετε από το φούρνο και την σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσει.















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρύζι με κουρκουμά και λαχανικά

Νόστιμο Ρύζι με κουρκουμά και ανάμικτα λαχανικά, συνοδεύει υπέροχα το κυρίως πιάτο μας σε καθημερινά ή γιορτινά τραπέζια. Για το ρύζι μας θα χρειαστούμε , 1 κούπα Ρύζι Basmati  1 κούπα Σαλάτα καλαμποκιού Μπάρμπα Στάθης (καλαμπόκι, καρότο, αρακάς και πιπεριά κόκκινη) 2 κ.σ. Ελαιόλαδο  1 κ.γ. κοφτή Κουρκουμά  1/3 κ.γ. Πιπέρι μαύρο  1 κ.γ. Αλάτι  Εκτέλεση , Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το ρύζι μας με το ελαιόλαδο για ένα λεπτό περίπου. Ρίχνουμε τα λαχανικά μας, δύο κούπες νερό, τον κουρκουμά και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από το 9 το βάζω στο 5). Βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι τα απορροφηθεί όλο το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να σερβίρουμε.

Πανάρισμα για σνίτσελ ή τηγανιτό κοτόπουλο χωρίς αυγο

Ένα πολύ εύκολο και γευστικό πανάρισμα για τα κρέατα σας. Για το πανάρισμα μας θα χρειαστούμε , 1 σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά  1 κρεμμύδι  1 σκελίδα Σκόρδο  Μια χούφτα Μαϊντανό  1 κ.γ. Πάπρικα 1/2 κ.γ. κοφτή Μαύρο Πιπέρι 1 κ.γ. Ρίγανη ή θυμάρι  Εκτέλεση , Βάζουμε στο μπλέντερ μας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και αλέθουμε  να τεμαχιστούν όσο πιο πολύ μπορούμε (Δεν θέλουμε να γίνουν σαν αλοιφή). Στο σκεύος όπου θα πανάρουμε τα κρέατα μας, βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά, το μείγμα που αλέσαμε στο μπλέντερ, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη ή το θυμάρι μας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή πιρούνι πάρα πολύ καλά. Το πανάρισμα μας είναι έτοιμο.  Πανάρουμε τα κρέατα μας αφού τα έχουμε αλατίσει πρώτα. Μπορούμε να πανάρουμε τα κρέατα μας από την προηγούμενη μέρα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο, όπως και το μείγμα(πανάρισμα) που έμεινε και θα χρειαστούμε την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει, και ξα

Πατάτες φούρνου με Κουρκουμά

Για τις πατάτες μας θα χρειαστούμε , 1 Κιλό Πατάτες κομμένες στα τέσσερα κυδωνάτες  1 κ.σ. κοφτή Αλάτι 1/3 κούπας Ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. Κουρκουμά 1/2 κ.γ. ΣΟΥΜΆΚ  1 κ.γ. ίσως και λιγότερο δενδρολίβανο  1/3 κ.γ. Μαύρο Πιπέρι 2 κ.σ. Μουστάρδα  1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη  1 φέτα ψωμί θρυμματισμένη στο μπλέντερ  1 κούπα Νερό  Εκτέλεση , Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις πατάτες μας καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες.  Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας εκτός το νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες να πάνε παντού τα υλικά μας και τις ρίχνουμε σε ένα ταψάκι με τη μια κούπα νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 o C για 1 ώρα.  Αν οι πατάτες έχουν τραβήξει το νερό αρκετά πριν είναι έτοιμες, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ακόμη.